la ce ajuta cititul

La ce ajuta cititul – beneficiile lecturii. Afla de ce e bine sa citesti

Carti

Vrei sa afli de ce e bine sa citesti? UtopiaPTC iti prezinta beneficiile lecturii. La finalul articolului, vei intelege la ce ajuta cititul. De aceea, echipa noastra te invita sa citesti integral acest articol.

Cititul face parte, mai mult sau mai putin, din viata fiecaruia. Fie ca citesti o carte, o revista sau o postare de pe retelele sociale, cititul te pune in contact cu alti oameni, iti permite sa patrunzi in gandul si sentimentele celui care a scris.

Ce este lectura? Pentru fiecare persoana inseamna ceva diferit. Unii vor spune ca in citit gasesc un refugiu, se desprind de realitate, altii vor spune ca pentru ei cititul e o modalitate de relaxare, altii ca este un mijloc prin care se pot dezvolta pe plan intelectual, prin care pot invata.

Indiferent de ce inseamna cititul pentru tine, beneficiile lecturii sunt cam aceleasi. Probabil, multi dintre noi se intreaba de ce sa citim. Stim ca de cand eram mici, ni s-a zis la scoala ca trebuie sa citim, dar niciodata nu ni s-a zis de ce e important sa citim si cu ce ne-ar ajuta lectura.

Asadar, in cele ce urmeaza voi incerca sa raspund la intrebarea de ce e atat de important sa citim si sa te conving sa deschizi o carte imediat ce termini de citit acest articol. Nu vei regreta, numai lucruri bune se pot intampla, iti garantez. Uite de ce!

Care sunt beneficiile cititului?

  1. Invatarea continua

Poate cel mai mare beneficiu pe care il ofera lectura este posibilitatea nelimitata de a invata. Citind, poti invata despre orice, poti descoperi S-a dovedit stiintific ca lectura creste IQ-ul si gradul de inteligenta.

  1. Cresterea capacitatii de atentie si concentrare

Cititul creste capacitatea de concentrare pentru ca te forteaza sa te concentrezi asupra unui singur lucru. Pe langa asta, lectura ne impinge sa fim cat mai implicati in acest proces. Asadar, sfatul meu este sa incerci sa citesti 10-15 minute fara oprire, pentru inceput, apoi sa maresti treptat perioada in care sa citesti fara sa te lasi distrat de altceva.

  1. Imbunatatirea memoriei

Lectura este o eficienta modalitate de a-ti antrena memoria deoarece aceasta stimuleaza activitatea cerebrala, prin urmare si memoria. Asta pentru ca atunci cand citesti o carte esti nevoit sa retii numele personajelor, povestea lor, rolul pe care il joaca in desfasurarea actiunii, sirul evenimentelor si ideile principale.

  1. Dezvoltarea creativitatii si a imaginatiei

Cand citesti o carte mintea ta patrunde intr-un alt univers si evadeaza de realitate. Omul are capacitatea de a-si crea imagini pe baza a ceea ce citeste. Cuvintele nu reprezinta doar simple litere, ci portaluri spre o lume in care imaginatia este elementul primordial. Studiile au aratat faptul ca cititul detine puterea de a ne convinge ca evenimentele relatate in carte sunt adevarate.

  1. Dezvoltarea limbajului, a vocabularului

Probabil, acest beneficiu al lecturii este cel mai evident pentru ca atunci cand citesti intri in contact cu milioane de cuvinte si, cu siguranta, nu le cunosti pe toate. Acesta este momentul oportun pentru a cauta ce inseamna cuvintele necunoscute pe care le intalnesti, pentru a le retine, iar mai apoi a le folosi cu cat mai multe ocazii.

Cu cat citesti mai mult, cu atat iei contact cu o diversitate foarte mare de cuvinte, cu atat iti vei dezvolta limbajul, iar asta te va ajuta sa iti exprimi mai eficient gandurile si ideile.

  1. Dezvoltarea capacitatii de socializare

Printre beneficiile cititului se numara si imbunatatirea abilitatilor utile in interactiunile cu cei din jur. Cercetarile au demonstrat ca persoanele pasionate de carti sunt mai empatici, mai sociabili si se exprima mult mai usor.

  1. Reducerea stresului

Poate ca pare putin probabil, dar cititul reduce nivelul de stres cu pana la 68% in doar primele 6 minute petrecute cu o carte, asa ne arata un studiu realizat de Universitatea din Sussex. Atunci cand patrunde, in universul cartilor, ne detasam de tot ceea ce este in jurul nostru si astfel evadem de problemele vietii cotidiene, asta ne permite sa punem pauza de la stres si sa apasam butonul de relaxare.

  1. Imbunatatirea somnului

Pot afirma cu tarie ca, in calitate de cititor pasionat, cititul este cel mai eficient somnifer. Nu exista nimic mai placut decat momentul in care adormi cu o carte buna in mana, crede-ma am trait de multe ori acest sentiment.

Daca ai nevoie de un somn bun si odihnitor, solutia este, fara doar si poate, cititul. Fa loc acestei activitati in rutina ta de seara si nu vei regreta intrucat lectura nu doar ca te ajuta sa adormi mai repede, ci creste si calitatea somnului, acesta va fi unul profund si odihnitor.

Ti-am prezentat principalele beneficii ale cititului, dar iti recomand sa citesti cat mai mult pentru a descoperi pe cont propriu si alte beneficii ale lecturii, cu siguranta exista mult mai multe. Asadar, tot ce trebuie sa faci e sa citesti orice, doar citeste! Restul va veni de la sine.