piata valutara monetara

Tensiuni majore pe piaţa valutară şi pe piaţa monetară

Bani

Alin Iacob, partener Conso.ro: „Este foarte greu de spus ce va urma. Mi-e teamă să nu vedem în primăvară un ROBOR la 3,5%-4%“.

Costin Lianu, profesor universitar la ASE: „Nu trebuie să ne panicăm. Putem stăpâni fenomenul de creştere.‘  Debitorii români au fost loviţi în plin de creşterile din piaţa valutară şi monetară, iar analiştii nu văd prea curând o reversare a trendului ascendent al ROBOR-ului sau al cursului.

„Este foarte greu de spus ce va urma. Sunt tensiuni foarte mari şi pe piaţa valutară şi pe piaţa monetară. Milioane de români privesc cu mare îngrijorare la ce se va întâmpla în perioada următoare“, a spus Alin Iacob, partener la Conso.ro, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Euro este cu aproape cu 50% mai sus în raport cu leul faţă de 2007. După problema majoră a francilor elveţieni, care în multe cazuri a depăşit o creştere de 100%, acum vine şi euro şi punctează nivelul de 50%.

„Am pus presiune pe monetar şi am pierdut şi cursul. Cursul s-ar mai putea reversa, dar în ceea ce priveşte ROBOR-ul, nu cred că se va opri prea curând tendinţa crescătoare. Mi-e teamă să nu asistăm în primăvare la un nivel ROBOR de 3,5%-4%.“

Pe de altă parte, Costin Lianu, profesor universitar la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, crede că deprecierea leului trebuie privită pe termen mediu pe lung şi că aceasta nu ar trebui să genereze panică sau temeri în piaţă. „Există mecanisme şi posibilităţi de a stăpâni acest fenomen. Deprecierea vine pe fundalul unui decalaj de compe­titi­vitate a economiei româneşti şi pe accentuarea deficitului balanţei comerciale. Cheia soluţiilor pe termen mediu şi lung este o agresivitate mai mare la export şi o competitivitate mai ridicată“, spune Lianu.

Sursa: ZF.ro